Dynamisk geometrikontroll

Fra Focus Arealplan
Revisjon per 12. okt. 2020 kl. 15:41 av Øystein (diskusjon | bidrag) (Demonstrasjon av funksjonaliteten i stor plan)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: navigasjon, søk

Dynamisk geometrikontroll er det vi kaller funksjonaliteten som jobber i bakgrunnen mens du jobber med grensene i planen.

Dynamisk geometrikontroll kan gjøre de samme operasjonene som vanlig geometrikontroll, men har i likhet med geometrikontroll på utvalg, sitt eget sett med uavhengige innstillinger.

Innstillinger

Man kan velge blant en liste over predefinerte oppsett for innstillinger:

DynamiskGeometrikontroll.png

Eller gå inn i dialogboksen Innstillinger for dynamisk geometrikontroll, og aktivere de kontrollene man ønsker å benytte:

InnstilllingerDynamiskGeometrikontroll.png

Standard og anbefalt innstilling for dynamisk geometrikontroll er Linjer og flater forenklet.


Med denne innstillingen får man hjelp til å splitte opp og sette sammen linjer, fjerning av dobbel geometri, påvisning av start- og endefeil, samt oppdatering av flater.


Man vil med denne innstillingen kunne spare mye tid i forhold til å sikre korrekt topologi samtidig som man beholder god ytelse på store planer.


Dersom det fortsatt tar for lang tid å redigere geometrien med denne innstillingen aktivert, sjekk først om det hjelper å aktivere Forenklet kombinert skravur før man går ned til enklere predefinerte innstillinger.


Vi fraråder å skru dynamisk geometrikontroll helt av. I det minste, behold innstillingen Linjer:kun splitt linjer i knutepunkter og markering av feil på start/endepunkt slik at man slipper å kjøre TRIM og BREAK kommandoene manuelt for å lage grense-topologien.


KunSplitt.png

Dersom man skrur av oppdatering av flater for dynamisk geometrikontroll, kan man benytte høyreklikk-funksjonen Oppdater flategeometri når man har behov for å oppdatere en flate uten å måtte gjøre full geometrikontroll på planen.

Demonstrasjonsvideoen under viser også bruk av denne funksjonen ettersom innstillingen Linjer og flater forenklet har aktivert innstillingen 'Ta kun hensyn til objekter som er synlig i viewport' og dermed ikke får med seg alle grensene til flaten.

Demonstrasjon av funksjonaliteten i stor plan

Det er i den senere tid gjort store fremsteg i forhold til ytelsen til dynamisk geometrikontroll.

Hovedgrepene som er gjort er:

  • Ny og raskere flate-generator.
    • Effekten av ny flate-generator øker eksponentielt med størrelsen på planen, og spesielt stor er effekten der det er punkt-rike grenselinjer som eksempelvis er vanlig formålgrenser basert på kyst-kontur-linjer fra kartgrunnlaget.
  • Forenklet kombinert skravur
  • Mer effektiv algoritme for å finne tilstøtende geometri som skal inngå i geometrikontrollen.
  • Raskere algoritmer for geometrikontrollen generelt.

Følgende video viser hvordan dynamisk geometrikontroll fungerer med innstillingen 'Linjer og flater forenklet' i en stor plan fra og med versjon 21.4.